05.11.16 11:04 Starost: 3 yrs

Cjelogodišnje radionice Centra u šk.god. 2016/17.

U Centru za tehničke aktivnosti "Veruda", Trg kralja Tomislava 13. održavaju se  tehničke radionice, namjenjene učenicima od 1. do 8. razreda osnovnih škola:

od 1. – 4. razreda: 

-      MAKETARSTVO ZA "POČETNIKE“ – izrada maketa i uporabnih predmeta od drveta

-       EKO LEGO MODELARSTVO  - gradnja tehničkih tvorevina i radnih strojeva

od  4. – 8. razreda: 

-       "MALA ŠKOLA EKO ENERGIJE" I ELEKTROTEHNIKE

od  5. – 8. razreda:

-       ROBOTIKA I ELEKTRONIKA

-       RADIO UPRAVLJANO BRODOMODELARSTVO

 

Po svojoj prirodi programi Centra nadovezuju se i nadograđuju na predmete iz prirodoslovlja,fizike, tehničke kulture i informatike u osnovnoj školi. Jedan od posebnih zadataka je otkrivanje darovite djece i upoznavanje u ranim fazama školovanja s metodama istraživačkog rada.

Opis programa radionica

Maketarstvo za početnike,  cilj je ove radionice poticanje djece na kreativnost, stvaralaštvo, logičko razmišljanje, a kod djece se razvijaju pažnja, koncentracija, te fina motorika i socijalizacijske vještine. Učenici će izrađivati tehničke tvorevine od šperploče i sličnih materijala, a po završetku radionice dobiti originalan uporabni predmet koji su sami izradili. Ovisno o izboru, učenici će izrađivali kutiju za mobilni uređaj, kocku -  kutiju– držač za olovke, stalak za sliku, kutiju za nakit i naočale, drveni auto, kamion ili čamac.

Eko –lego modelarstvo, gradnja tehničkih tvorevina od metalnih lego elemenata. Učenici spajanjem različitih elemenata, vijaka i matica, čitajući nacrte sastavljaju modele radnih strojeva, aviona i dizalica na koje se montiraju elementi za daljinsko upravljanje, a pogone se  energijom iz obnovljivih izvora.

Na „Maloj školi eko energije“i elektronike učenici kroz multimedijalne sadržaje i zanimljive prezentacije ulaze u svijet primjene obnovljivih izvora energije. Na vrlo praktičan način uče specifičnosti obnovljivih izvora energije, te načine korištenja sunca, vjetra, plime, oseke, valova, biogoriva.Ove godine polaznici radionice robotike i elektrotehnike izgraditi će štedljivi robot, a polaznici „Male škole eko energije“ i elektronike upravljačku elektroniku i pogonsku (solarnu) energiju za pokretanje robota - rotirajuća baza robotske ruke.

Na robotici i elektrotehnici učenici savladaju znanje kako programirati i pokrenuti robota. Koristeći mickrocontrollere, mobilni Boa-Bot-robot, edukacijski mobilni Robot, (EmoRo) i lego elemente “FISCHERTECHNIK" upoznaju se s mehaničkom konstrukcijom robota, pogonskim uređajem , te izradom i primjenom programa. Proces izgradnje i programiranja robota je kombinacija mehanike, elektronike i logičnog razmišljanja sa E-Moro edukacijskim robotom osmišljenim da kroz zabavu i natjecanje  potiče učenje. Edukacijski Mobilni Robot, (EMoRo) približiti će polaznicima „stvarni svijet“ elektrotehnike, elektronike i robotskog upravljanja, kakav se može vidjeti u praksi. Jedine razlike su veličina i sofisticiranost, ali načelo rada je gotovo isto.

R/U brodomodelarstvo vrlo kreativna radionica, spoj tehnike i sporta koja omogućuje djeci  da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje brodomodel. Polaznici rješavaju jednostavne probleme, psihomotoričkim vještinama obavljaju jednostavne radne operacije, koriste alat i instrumente, komuniciraju i imaju pripadajuću samostalnost i odgovornost u timu. Nakon kratkog teorijskog dijela o hrvatskoj tradicionalnoj brodogradnji i njenoj ulozi kroz povijest, polaznike očekuje praktični rad: upoznaju se s dijelovima od kojih je sastavljen brodomodel, kakve će i sami, prema nacrtima izraditi.

Radionice su prilagođene uzrastu djece i njihovim interesima, a voditelji radionica su iskusni mentori i profesori koji godinama sudjeluju u programima izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture.

Radionice su besplatne, održavaju se jednom tjedno 2 školska sata u popodnevnim terminima prema rasporedu do kraja školske godine 2016./17.

Upisi u naše radionice traju cijelu godinu, ovisno o broju slobodnih mjesta na telefon 223 171.

 

 

   HR     ENG     ITA