05.07.19 11:28 Starost: 106 days

Ljetne Hobby tehničke radionice - podjela pohvalnica

I ove godine za vrijeme ljetnih praznika Centar za tehničke aktivnosti "Veruda“ organizirao je ljetne hobby tehničke radionice za učenike koji osim igre i odmora žele naučiti nešto novo, otkriti svoje interese i stvaralačke mogućnosti. Radionice za učenike od 1. – 8. razreda osnovne škole, okupile su oko stotinu djece.

- "NA LJETNOM VJETRU" - izrada zmajeva (1. - 4.r.)

- "MALI ZNANSTVENICI" - hokus pokus eksperimenti (1. - 4.r.)

- "ROBOTIKA JE IN" - (3. - 6. r.)

- "INFORMATIKA IZVAN OKVIRA" - alati (1. - 4.r.)

- "KREATIVKO" - recikliraj i kreiraj (1. - 6.r.)

- R/U AUTO MODELARSTVO I MAKETARSTVO - izrada i vožnja auto modela (5. - 8.r.)

- "SNIMAJ DIGIĆEM I DRONOM" - (5. - 8.r)

 

Na ljetnom vjetru“  

Polaznici su ovladali tehnikom izrade zmaja, čitajući nacrte, koristeći drvenu građu (letvice), rižin i krep papir, ljepilo i razne alate, a kroz dugo toplo ljeto uživati će puštanjem svoga zmaja u  visine.

„Robotika je in“ 

Polaznici su savladali vješinu kako programirati i pokrenuti robota. Koristeći Mickro:bitove, mobilni Boa-Bot-robot, edukacijski mobilni Robot, (EmoRo) i lego elemente “FISCHERTECHNIK" upoznali se s mehaničkom konstrukcijom robota, pogonskim uređajem , te izradom i primjenom programa. Proces izgradnje i programiranja robota je kombinacija mehanike, elektronike i logičnog razmišljanja sa E-Moro edukacijskim robotom osmišljenim da kroz zabavu i natjecanje  potiče učenje. Edukacijski Mobilni Robot, (EMoRo) približio je polaznicima „stvarni svijet“ elektrotehnike, elektronike i robotskog upravljanja, kakav se može vidjeti u praksi. Jedine razlike su veličina i sofisticiranost, ali načelo rada je gotovo isto. 

„Informatika izvan okvira“

Polaznici su u okviru ovoga područja stekli osnovna saznanja o mogućnostima izrade prezentacije korištenjem programa MS PowerPoint, pravilnog ponašanja na Internetu, kao i česte zlouporabe Interneta u razne negativne svrhe.

Kakav je Internet medij. Tko se sve služi Internetom? Nasilja na Internetu, lažno predstavljanje, pedofilija, virusi, provala u osobne podatke.  Kako se zaštititi?

Na zanimljiv način savladali su vještine za pripremanje prezentacije, izrađivali slajdove s tekstom, vlastitim crtežima i crtežima i slikama iz galerija, te audio i video zapisima, dodavali animacijske efekte na slajdove, pripremili prezentaciju za izvođenje i ostvarili ju.

R/U  Auto modelarstvo i maketarstvo  –vožnja rc i izrada automodela (5. – 8. r.)

Cilj je radionice promicati prometni odgoj i tehničke vještine, razviti osjećaj prostornosti i motorike kod polaznika, te pružiti prigodu za potvrđivanje sposobnosti. Osim vožnje radio upravljanih automodela stekli su nova znanja i vještine u izradi automodela od špera, ugradnji elektronike i pogona za pokretanje, programiranju i pokretanju izrađenih automodela. 

„Kreativko“ –  recikliraj i kreiraj - izrada uporabnih predmeta i igračaka – (1. – 6.r.)

Radionica je usmjerena  na ekološku osviještenost i brigu za okoliš i održivi razvoj. Učenici su izrađivali praktične predmete za svakodnevnu upotrebu, korištenjem „starih, neupotrebljivih“ stvari.  Poželjno, ali ne i obvezno da učenici prikupe „otpad“ od kuće (boce, staklene teglice, limenke, CD-ove, kartonske tuljke od papira, odbačene kompjuterske komponente i sl.) od kojih su tehnikom kaširanja izrađivali spei šatlove, kasice prasice, posudice za držanje pisaćeg pribora i druge zanimljive originalne predmete.

 „Snimaj digićem i dronom“ – (5. – 8.r)

Za sve ljubitelje digitalne i drone fotografije i one koji će to tek postati održala se radionica za učenike od 5. – 8. razreda , a namijenjena je onima koji svoju kreativnost žele izraziti kroz medij fotografije. 

U digitalno doba u kojem živimo s fotoaparatom u svakom džepu (na telefonu, iPod-u ili u malom džepnom izdanju) svakodnevno bilježimo trenutke koje želimo upamtiti. Kako bi ti trenutci ostali zabilježeni na najbolji način, u najljepšem kadru, s najboljim osvjetljenjem i fotkani iz najboljeg ugla, treba naučiti sve tajne fotografije. Popularnost snimanja i fotografiranja dronom posljednjih je nekoliko godina sve veća. Ljubitelji dronova tvrde da se sve ljepote svijeta mogu najbolje "uhvatiti" upravo iz ptičje perspektive, a kod fotografiranja dronom najbolje je to što omogućuje jedinstven pogled koji se samo njime može postićiPraćenjem naprednih tehnologija, želja nam je ovu tehnologiju približiti mladima, s ciljem da upoznaju sve načine na koje se rad s dronom može primjeniti, te uspješno savladaju vještinu i tehniku rada s dronom.

„Mali znanstvenici“ – hokus pokus eksperimenti

Malim znanstvenicima se na zanimljiv način pokušalo pokazati da je znanost dio našeg svakodnevnog života.

Prisjetili su se naših najvećih izumitelja poput Nikole Tesle koji je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja, a pripisuje mu se i izum radija; te Slavoljuba Penkale koji je svoj doprinos znanosti dao na područjima mehanike, kemije, fizike i zrakoplovstva. Među Penkaline izume ubrajaju se prva mehanička olovka i prvo nalivpero s čvrstom tintom, termofor te zračni jastuk.
Svima koji vole postavljati pitanja koja počinju s „kako“ i „zašto“ došli su na svoje, jer su na radionici svojim zanimljivim pokusima odgonetnuli misterije života, svijeta i svega oko nas, a možda ljubav prema znanosti jednog dana preraste u nešto punoo ozbiljnije. I naši mali istraživači postanu novi izumitelji.

Radionice su se održavale od 24.06. – 5.07.2019. g. u jutarnjim satima 3 puta tjedno.Održano je sedam radionica,radionice su bile prepune, a pohvalnice je primilo oko 100-tinjak djece.

Na veliko zadovoljstvo, ponosni i veseli polaznici ponijeli su svojim kućama izrađene zmajeve, lijepe uporabne predmete, drvene automodele i puno novih znanja i vještina za rad na računalu, izradu eksperimenata i zanimljivih pokusa, tehniku recikliranja i decoupage, izrade fotografija, upravljanja dronom i robotima, uz veliki trud i stručnu podršku njihovih mentora Fine Balte Šošić, Mateje Brodarič, Ivana Iskre, Mirze Salihovića, Richarda Peršića, Maria Turića i Denisa Ivančića.

Nakon završenih cjelogodišnjih i ljetnih hobby tehničkih radionica, na jesen kreću upisi u nove radionice koje će se održavati u popodnevnim satima, 2 puta tjedno tijekom cijele godine.

Sve informacije mogu se dobiti na tel. 223 171.

 

 

   HR     ENG     ITA