12.04.19 09:14 Starost: 163 days

MI:CRO BIT – DIFUZIJA BOJE

Na robotici i elektronici učenici programiraju i naredbama pokreću robota. Koristeći se mickrocontrollerima, mobilnim Boa-Bot-robotom, mobilnim Robotom EmoRo i lego elementima “FISCHERTECHNIK" upoznaju se s mehaničkom konstrukcijom robota, pogonskim uređajem ,te izradom i primjenom programa.  

Ponosni smo što su polaznici ove radionice zajedno sa svojim mentorom Davorom Marčetom uključeni u projekt STEM revolucije, stoga se zahvaljujemo još jednom gospodinu Nenadu Bakiću i njegovim suradnicima na donaciji 20 micro:bitova. Ovom donacijom obogatili smo naše aktivnosti iz područja elektronike I robotike,a na ovogodišnjem Festivalu znanosti koristili ih u prezentaciji.

MI:CRO BIT – DIFUZIJA BOJE 

S obzirom da boja ima mnogo primjena u elektronici i robotici- polaznici su sa svojim mentorom Davorom Marčetom prezentirali kako pročitati vrijednost otpornika iz obojenih prstena, te kojim se bojama najčešće označavaju el. potencijali.

Sastavili su zajedno jednostavan senzor-detektor/analizator boje.

RGB (Red Green Blue) detektor boje je opto-elektronički senzor koji aktivno emitira i mjeri odsjaj crvene, zelene i plave svjetlosti s površine mjerenog objekta te na temelju snimljenog odsjaja svake od boja daje rezultat mjerenja (boju objekta) u RGB zapisu- slijedu od 3 numeričke vrijednosti.

Senzor šalje serijskom komunikacijom RGB kod boje. Taj kod se zatim može prikazati na zaslonu računala kao boja ili npr. na RGB ledicama koje su dio microbit move (autića).

Polaznici su prezentirali kako korisiti microbit za uključivanje RGB ledica, te ga nadogradili sa RGB kodom i bežičnom komunikacijom.

Izrađen senzor sastoji se od minimalnog broja lako dostupnih komponenti koje su polaznici upoznali tijekom školske godine (LE-dioda, otpornika, te svjetlosno ovisnog otpornika- LDRa i Arduino upravljačke pločice), sve s ciljem učenja o vidljivom dijelu elektromagntskog spektra i provjere koncepta djelovanja ovakvog tipa senzora.

Za vizualnu provjeru rezultata mjerenja koristili su skriptu za vizualizaciju na računalu koja podatke s Arduino kontrolera dobiva serijskom vezom i prikazuje boju na zaslonu računala.

   HR     ENG     ITA