16.05.19 13:51 Starost: 10 days

Ljetne hobby radionice - opis aktivnosti

„NA LJETNOM VJETRU“  - izrada zmaja

Polaznici će ovladati tehnikom izrade zmaja, čitajući nacrte, koristeći drvenu građu (letvice), rižin i krep papir, ljepilo i razne alate, a kroz dugo toplo ljeto uživati će puštanjem svoga zmaja u  visine.

 

„MALI ZNANSTVENICI“ – hokus pokus eksperimenti

Malim znanstvenicima će se na zanimljiv način pokušati pokazati da je znanost dio našeg svakodnevnog života.

Prisjetiti će se naših najvećih izumitelja poput Nikole Tesle koji je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja, a pripisuje mu se i izum radija; te Slavoljuba Penkale koji je svoj doprinos znanosti dao na područjima mehanike, kemije, fizike i zrakoplovstva. Među Penkaline izume ubrajaju se prva mehanička olovka i prvo nalivpero s čvrstom tintom, termofor te zračni jastuk.
Svima koji vole postavljati pitanja koja počinju s „kako“ i „zašto“ doći će na svoje, jer će na radionici svojim zanimljivim pokusima odgonetnuti misterije života, svijeta i svega oko nas, a možda ljubav prema znanosti jednog dana preraste u nešto punoo ozbiljnije. I vaši mali istraživači postanu novi izumitelji.

 

„INFORMATIKA IZVAN OKVIRA“ - alati

Polaznici u okviru ovoga područja stječu osnovna saznanja o mogućnostima izrade prezentacije korištenjem programa MS PowerPoint, pravilnog ponašanja na Internetu, kao i česte zlouporabe Interneta u razne negativne svrhe.

Kakav je Internet medij. Tko se sve služi Internetom? Nasilja na Internetu, lažno predstavljanje, pedofilija, virusi, provala u osobne podatke.  Kako se zaštititi?

Na zanimljiv način savladati će vještine za pripremanje prezentacije, slajdove s tekstom, vlastitim crtežima i crtežima i slikama iz galerija,kako dodavati animacijske efekte na slajdove, pripremiti prezentaciju za izvođenje. 

 

„KREATIVKO“ – recikliraj i kreiraj, izrada uporabnih predmeta i igračaka  

Radionica je usmjerena  na ekološku osviještenost i brigu za okoliš i održivi razvoj. Učenici će izrađivati praktične predmete za svakodnevnu upotrebu,  korištenjem „starih, neupotrebljivih“ stvari.  Poželjno je, ali ne i obvezno da učenici  prikupe „otpad“ od kuće (boce, staklene teglice, limenke, CD-ove, kartonske tuljke od papira, odbačene kompjuterske komponente i sl.) od kojih će tehnikom kaširanja izrađivati spei šatlove, kasice prasice, posudice za držanje pisaćeg pribora, okvire za slike, držače za mobitele i sl.

 

 „ROBOTIKA JE IN“

Polaznici uče kako programirati i pokrenuti robota. Koristeći Mickro:bitove, mobilni Boa-Bot-robot, edukacijski mobilni Robot, (EmoRo) i lego elemente “FISCHERTECHNIK" upoznati će se s mehaničkom konstrukcijom robota, pogonskim uređajem, te izradom i primjenom programa. Proces izgradnje i programiranja robota je kombinacija mehanike, elektronike i logičnog razmišljanja sa E-Moro edukacijskim robotom osmišljenim da kroz zabavu i natjecanje  potiče učenje. Edukacijski Mobilni Robot, (EMoRo) približiti će polaznicima „stvarni svijet“ elektrotehnike, elektronike i robotskog upravljanja, kakav se može vidjeti u praksi. Jedine razlike su veličina i sofisticiranost, ali načelo rada je gotovo isto.

 

 RC AUTOMODELARSTVO – izradi automodel i pokreni

Cilj je radionice promicati prometni odgoj i tehničke vještine, razviti osjećaj prostornosti i motorike kod polaznika, te pružiti prigodu za potvrđivanje sposobnosti. Osim vožnje radio upravljanih automodela stječu nova znanja i vještine u obnovljenom voznom parku s  modelima  Ford Fiest RS4 , Porsche 911 Carrera , Mercedes Benz SLS GT3, učenici će izraditi automodele od špera, ugraditi elektroniku i pogon za pokretanje, programirati i pokrenuti izrađene automodele. 

 

 RC AUTOMODELARSTVO – izradi automodel i pokreni

Cilj je radionice promicati prometni odgoj i tehničke vještine, razviti osjećaj prostornosti i motorike kod polaznika, te pružiti prigodu za potvrđivanje sposobnosti. Osim vožnje radio upravljanih automodela stječu nova znanja i vještine u obnovljenom voznom parku s  modelima  Ford Fiest RS4 Porsche 911 Carrera , Mercedes Benz SLS GT3, učenici će izraditi automodele od špera, ugraditi elektroniku i pogon za pokretanje, programirati i pokrenuti izrađene automodele. 

 

„SLIKAJ DIGIĆEM I DRONOM“

Za sve ljubitelje digitalne  i drone fotografije i one koji će to tek postati održati će se radionica za učenike od 5. – 8. razreda , a namijenjena je učenicima koji svoju kreativnost žele izraziti kroz medij fotografije. 

U digitalno doba u kojem živimo s fotoaparatom u svakom džepu (na telefonu, iPod-u ili u malom džepnom izdanju) svakodnevno bilježimo trenutke koje želimo upamtiti. Kako bi ti trenutci ostali zabilježeni na najbolji način, u najljepšem kadru, s najboljim osvjetljenjem i fotkani iz najboljeg ugla, naučiti će sve tajne fotografije. Popularnost snimanja i fotografiranja dronom posljednjih je nekoliko godina sve veća. Ljubitelji dronova tvrde da se sve ljepote svijeta mogu najbolje "uhvatiti" upravo iz ptičje perspektive, a kod fotografiranja dronom najbolje je to što omogućuje jedinstven pogled koji se samo njime može postićiPraćenjem naprednih tehnologija, želja nam je ovu tehnologiju približiti mladima, s ciljem da upoznaju sve načine na koje se rad s dronom može primjeniti, te uspješno savladaju vještinu i tehniku rada s dronom.

 


   HR     ENG     ITA